Sedan några år har vi en liten hobbybigård på Torpet. Vi startade med 2 samhällen som tyvärr inte överlevde första vintern, utan vi fick starta starta om året efter. Nu har vi senaste åren vintrat in 6 samhällen och glädjande nog har alla klarat vintern och drar nu in polen och nektar för fullt. I första hand för att drottningen nu lägger mängder med ägg som ska generera ett samhälle med stor mängd bi. Det överskott som dessa bi sparar är det som vi sedan slungar ut och tappar på burk.
Ett bisamhälle är erhört fascinerande och förutom att det ger den fantastiska produkt som honung bidrar bina till polineringen av växtlighetenrunt omkring. Jag ska försöka att fortlöpande ge info om hur det framskrider under säsongen.
18maj - Nu är vädret gynnsamt med mycket maskrosor och fruktträd i blom. Bina drar in nektar och pollen för fullt och jag har lagt på extra skattlåda på 4 av 6 samhällen för att bereda plats. Jag skar även ut drönarceller för att motverka varroakvalster.
Nu i början på maj börjar det bli trångt både i yngelrummet (nedre lådor som drottningen lägger ägg ) och i skatttlådorna (de övre där honungen oftast hamnar). Därför har jag gett dem fler lådor och delat två samhällen (sk. avläggare) + att ett samhälle svärmat (infångat).
Så fort bina täcker honugen med vax är det dax för slungning - snart alltså!
Avtäckning av vax innan slungning
Ibland svärmar ett samhälle (kan bero på att det blir för dåligt med plats i kupan) och flyger ut med halva gänget. Först sätter dessa sig som en klump nära kupan, men drar sedan vidare om man inte samlar in svärmen. (Det gick bra med denna svärm)
Ett bisamhälle kan rymma upp mot 60 000 bin när det är högsäsong. Och det är en enda kvinna
(drottningen) som ser till att allt fungerar. "Kanske borde välden satsa på fler kvinnliga ledare"
Silning av honung efter slungning
Ramarna som är fyllda med honung och där vaxet har avlägsnats (se avtäckning), placeras i slungan som under rotation trycker ur honungen och som sedan rinner ner i sil/kärl.